آمینو اسید ها مفیدند یا مضر؟؛ انواع و فواید

به نقل از مجله مهتاطب:

آمینو اسید ها مولکول هایی هستند که در بدن تمامی موجودات زنده برای ساخت پروتئین تولید می شوند. آمینو اسید هایی که بدن یک انسان به آن ها نیاز دارد، ۲۰ نوع است که ۱۱ نوع آن را بدن تولید می کند و راه تامین ۹ نوع باقی مانده که به آن ها آمینو اسید های ضروری می گویند، مصرف مواد غذایی به خصوصی است. در این مقاله درمورد این که آمینو اسید ها چه انواعی دارند و آیا برای بدن مفید شناخته می شوند یا مضر، مطالبی گردآوری کرده ایم.

 

​داروخانه اینترنتی مهتاطب
تمامی محصولات معرفی شده در مقالات مجله مهتاطب متعلق به سایت داروخانه اینترنتی مهتاطب(داروخانه شبانه روزی دکتر رویا میرنظامی) می باشد و شما عزیزان میتوانید کلیه محصولات مورد نیاز خود را از طریق مراجعه به سایت مهتاطب به آدرس www.mahtateb.com خریداری نمائید.

خرید محصولات از داروخانه مهتاطب از طریق برنامه واتس اپ-ایتا و روبیکا : ۰۹۳۰۲۰۰۷۵۸۷
خرید تلفنی: ۰۲۱۶۵۳۸۹۳۴۲

آمینو اسید چیست؟

پروتئین آمینو اسید چیست

به اجزای سازنده پروتئین آمینو اسید گفته می شود. پروتئین ها خود زنجیره های بلندی از اسید های آمینه هستند. مصرف مواد غذایی دارای آمینو اسید برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن ضروری است؛ زیرا بدن شما دارای هزاران نوع پروتئین است که هر کدام عملکرد خاص خود را بر عهده دارند. هر پروتئینی که در بدن شما هست توالی آمینو اسید خاص خود را دارد. این توالی در بدن شما پروتئین های مختلفی ایجاد می کند.
برای درک بهتر می توانید آمینو اسید ها را مانند حروف الفبا در نظر بگیرید. شما با حروف الفبا می توانید بی نهایت کلمه بسازید. بدن نیز با ترکیب آمینو اسید های مختلف پروتئین های گوناگون مورد نظر خود را می سازد.

انواع آمینو اسید ها

بدن تمامی انسان ها برای حفظ سلامت عملکرد صحیح خود به ۲۰ نوع آمینو اسید نیاز دارد. این آمینو اسید ها با شیوه های مختلف ترکیب می شوند و پروتئین های دیگر را می سازند. ۱۱ نوع از ۲۰ آمینو اسید در بدن تولید می شوند؛ اما برای تامین ۹ آمینو اسید دیگر باید مواد غذایی حاوی این ماده را در رژیم غذایی خود بگنجانید. این ۹ آمینو اسید ضروری عبارت اند از:

انواع امینو اسید

۱) هیستیدین: هیستیدین ماده سازنده یک ماده شیمیایی در مغز به نام هیستامین است. هیستامین به طور کلی نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن، هضم غذا، خواب و عملکرد جنسی دارد.

۲) ایزولوسین: در بین آمینو اسید ها، ایزولوسیون برای ساخت پروتئین های لازم برای متابولیسم عضلانی و عملکرد درست سیستم ایمنی بدن ضروری است. این آمینو اسید در بدن برای ساخت هموگلوبین و تنظیم انرژی نیز نقش اساسی دارد.

۳) لوسین: آمینو اسید لوسین برای ساخت پروتئین و هورمون های رشد، ترمیم بافت عضلانی، درمان جای زخم ها و تنظیم قند خون مورد نیاز است.

۴) لیزین: لیزین برای تولید هورمون ها و انرژی، کنترل سطح کلسیم و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن لازم است.

۵) متیونین: در بین آمینو اسید ها متیونین را برای رشد بافت بدن، متابولیسم، سم زدایی و جذب مواد معدنی ضروری مانند روی و سلنیوم ضروری می دانند.

۶) فنیل آلانین: فنیل آلانین در تولید انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین، اپی نفرین و نوراپی موثر است و خود، آمینو اسید های دیگری را تولید می کند.

۷) ترئونین: مهم ترین اثر ترئونین بر کلاژن و الاستین است. این پروتئین برای ساخت ساختار پوست و بافت همبند آن لازم است. این آمینو اسید همچنین در تشکیل لخته های خون که در حین خونریزی برای جلوگیری از خونریزی بیش از حد ضروری اند، موثر واقع می شود. همچنین نقش بسیار مهمی در تنظیم متابولیسم چربی و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد.

۸)تریپتوفان: تریپتوفان برای متعادل سازی نیتروژن در بدن ضروری است و ماده شیمیایی سروتونین را در مغز تولید می کند. سطح این آمینو اسید در بدن بر خلق و خو، اشتها و خواب افراد تاثیر می گذارد.

۹) والین: والین در رشد، بازسازی بافت عضله و تولید انرژی تاثیرگذار است.

۱۰) آمینو اسید های غیر ضروری: آمینو اسید های دیگر را که ۱۱ نوع هستند و آمینو اسید های غیر ضروری نام دارن، خود بدن شما تولید می کند. آمینو اسید های غیر ضروری شامل آلانین، آرژنین، آسپاراژین، آسپارتیک اسید، سیستئین، اسید گلوتامیک، گلوتامین، گلیسین، پرولین، سرین و تیروزین می شوند.

۱۱) آمینو اسید های شرطی:

دسته دیگری از آمینو اسید ها هستند که به آن ها آمینو اسید های شرطی گفته می شود؛ زیرا بدن به آن ها تنها در مواقعی مانند بیماری یا استرس نیاز دارد. این آمینو اسید ها عبارت اند از آرژنین، سیستئین، گلوتامین، تیروزین، گلیسین، اورنیتین، پرولین و سرین.

فواید مصرف آمینو اسید ها

آمینو اسید ها در بدن نقش مهمی دارند. مهم ترین فواید مصرف آن ها عبارت اند از:

تاثیرات آمینو اسید در بدن

۱) تامین انرژی بدن: ایزولوسین و والین دو آمینو اسید مهم اند که برای سوخت رسانی به بدن ضروری تلقی می شوند.

۲) تقویت سیستم اسکلتی عضلانی: کاربرد دیگر آمینو اسید تقویت سیستم ایمنی بدن است. ایزولوسین و والین هر دو برای عملکرد درست ماهیچه ها مورد نیاز اند. لوسین نیز برای ترمیم عضلات کاربرد دارد. لیزین با افزایش جذب کلسیم موجب می شود تا استخوان ها بهتر رشد کنند. از بین آمینو اسید ها ایزولوسین و والین را از آنجایی که برای رشد عضلات ضروری هستند و انرژی بدن را بالا می برند، می توانید در ترکیبات مکمل های ورزشی بیابید.

۳) هضم بهتر غذا: هیستامین برای کمک به هضم در سیستم گوارش ضروری است. بدن برای تولید هیستامین به هیستیدین که یکی از اسید آمینو های ضروری است، نیاز دارد.

۴) بهبود کیفیت خواب: مانند بی خوابی، آپنه خواب و استرس رنج می برند، مفید است. دو آمینو اسید هیستیدین و تریپتوفان به شما کمک می کنند تا خواب بهتری داشته باشید.اختلال خواب آمینو اسید برای تنظیم چرخه خواب کسانی که از انواع

۵) سیستم ایمنی: آمینو اسید هایی مانند هیستیدین، لیزین و ترئونین در بهبود سیستم ایمنی بدن نقش دارند.

۶) تولید انتقال دهنده های عصبی: آمینو اسید در بدن برای تولید انتقال دهنده های عصبی لازم است. انتقال دهنده های عصبی در بدن بر تمام عملکرد های آن، از میزان اشتها تا خلق و خو تاثیر می گذارند.

۷) بهبود رشد پوست، ناخن و مو: کلاژن و الاستین پوست را نرم و لطیف نگه می دارند و باعث رشد مو و ناخن می شوند. لیزین نیز به تولید کلاژن کمک می کند.

۸) تولید هورمون: آمینو اسید لیزین بر حفظ سطح هورمون ها در بدن تاثیر گذار است. اپی نفرین و نوراپی نفرین از جمله هورمون هایی هستند که لیزین سطح آن ها را کنترل می کند.

۹) حفظ وزن سالم: متیونین در متابولیسم بدن، سم زدایی و حفظ وزن مناسب موثر واقع می شود.

۱۰) بهبود خلق و خو: آمینو اسید بر خلق و خو نیز تاثیر می گذارد. برای مثال تریپوفان باعث تولید سروتونین، هورمونی که مولد احساس شادی است، می شود.

ممنوعیت مصرف آمینو اسید ها برای چه کسانی است؟

۱) افراد مبتلا به آلرژی:
اگر به آلرژی مبتلا هستید، قبل از مصرف آمینو اسید ها باید نکاتی را در نظر داشته باشید. اگر قبلا واکنش غیر عادی یا آلرژیک به هر یک از دارو های آمینو اسید داشته اید باید قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنید.

۲) اطفال:
طبق تحقیقات، مصرف آمینو اسید تا به امروز موجب ایجاد مشکلاتی خاصی در کودکان نشده است. اما محتمل است که کودکان در صورت مصرف نادرست این مواد به مشکلات کلیوی، عفونت و یا وزن کم دچار شوند.

۳) سالمندان:
بر اساس مطالعات انجام شده آمینو اسید عوارض جانبی خاصی بر سالمندان ندارد. با این حال ممکن است که فرد سالمند در اثر مصرف آن دچار مشکلاتی مانند عدم تعادل الکترولیت شود.

عوارض مصرف آمینو اسید ها

عوارض امینو اسید

تمام این آمینو اسید ها در صورتی که به میزان تجویز شده و به صورت کوتاه مدت مصرف شوند، هیچ عوراضی ندارد. عوارض جانبی خطرناک تنها زمانی بروز می کند که در مصرف آن ها زیاده روی شود.

  • هیستیدین: در صورت استفاده کوتاه مدت، بی خطر
  • ایزولوسین: مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع و اسهال
  • لوسین: حالت تهوع و اسهال، قند خون بیش از حد پایین
  • لیزین: درد معده، اسهال، واکنش های آلرژیک مانند دشواری در تنفس
  • متیونین: تغییرات فشار خون، افزایش ضربان قلب
  • فنیل آلانین: اضطراب، سر درد و یبوست
  • ترئونین: ناراحتی معده، سر درد، حالت تهوع و بثورات پوستی
  • تریپتوفان: خواب آلودگی، درد معده، استفراغ، اسهال، سر درد، تاری دید
  • والین: بر هم خوردن تعادل در سطح نیتروژن بدن، تهوع، استفراغ، خستگی و گیجی

جمع بندی
آمینو اسید ها نقش تولید پروتئین را در بدن ما دارند. به طور کلی تمام آمینو اسید هایی که بدن ما به آن ها نیاز دارد، ۲۰ نوع اند و تمامی پروتئین های بدن با این ۲۰ آمینو اسید ساخته می شوند. ۱۱ نوع از این ۲۰ نوع در بدن تولید می شوند و ۹ آمینو اسید دیگر با مصرف مواد غذایی خاص تامین می شوند. تامین آمینو اسید برای بدن ضروری است؛ زیرا در تامین انرژی بدن، تقویت عضلات، هضم غذا، سیستم ایمنی، کیفیت خواب، خلق و خو و سلامت پوست، مو و ناخن نقش دارند. در این مقاله علاوه بر بررسی این فواید، عوارض جانبی انواع آمینو اسید را نیز ذکر کردیم.

شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد مکمل های آمینو اسید وارد سایت مهتاطب شوید. همچنین می توانید با شماره ۰۲۱۶۵۳۸۹۳۴۲ تماس بگیرید و یا در واتس اپ-ایتا-روبیکا به شماره ۰۹۳۰۲۰۰۷۵۸۷۲ پیامک دهید تا از مشاوره متخصصان این داروخانه آنلاین بهره مند شوید.

مقالات مرتبط:

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://rahnamanews.com//?p=25242

نظر خود را وارد کنید

سر تیتر اخبار

تبلیغات

تبلیغات

اخبار ایران و جهان